Søndagsblomster

Hvad er en søndagsblomst?

Der findes mange definitioner på, hvad en søndagsblomst er. Det handler nemlig mest af alt om, hvordan man selv forstår søndag, og hvad man forbinder med dagen. Man kunne også spørge på en anden måde, hvad er blomster på en søndag? Det er der nemlig ligeså mange forskellige blomster og buketvariationer i blandt for at kunne svare på. Alligevel vil jeg prøve at se nærmere på, hvad det gode er ved søndag, og hvad en søndagsblomst kan være….

Søndag er nemlig en del af weekenden, og det er vi en del, som er svært begejstrede for. De fleste bruger derfor også dagen derhjemme, måske får man lov til at sove længe, spise en ekstra stor morgenmad med rundstykker, marmelade, ost, frugt og juice, eller hvad man nu godt kan lide. Der er en duft af nybrygget kaffe, man ser måske lidt morgen-TV eller også gør ens børn, radioen eller musikken er sat på, og dagen starter lige så stille og lidt langsommere, end den normalt gør. Søndag er god. Og søndag er måske netop god, fordi man ikke skal på arbejde. På forskellige sprog, som slovensk, polsk, kroatisk, ukrainsk med flere betyder ordet søndag faktisk, ”Intet arbejde”. Søndag er i kristen tro en hviledag, hvor man i gamle dage ligefrem ikke måtte arbejde. Størstedelen i dag arbejder ikke: vuggestuerne, børnehaverne og skolerne har lukket, en del butikker holder lukket, og der hvor du arbejder har sikkert også lukket. Min ideelle søndag er helt klart også arbejdsfri, der er god morgenmad, og så er der ro og hygge omkring mig. Jeg kan godt lide, at dagen står åben, så jeg kan gøre lige, hvad jeg har lyst til. Og så må solen gerne skinne fra en skyfri himmel, så man kan komme udenfor. Ordet søndag stammer faktisk fra det latinske dies solis, som betyder solens dag, så søndag har noget at leve op til, som den måske ikke altid overholder her i Danmark.

Nu når vi taler om solen, så skal vi faktisk skifte til sommertid d. 26. marts, hvilket også er en søndag, og det er jo lidt symbolsk, eftersom søndag også betyder solens dag. Jeg ved ikke med dig, men jeg glæder mig til, at foråret og solen og sommeren kommer, men der er jo måske desværre lidt vej endnu. Marts er altid en lidt skiftende måned, synes jeg, og især hvis man tænker, ”nu er det forår”, så kan man hurtigt blive skuffet. Vejret går fra regn til sne til regn til lidt sol til varme til kulde og så regn, men forhåbentlig er vi lidt heldigere i år. Marts betyder trods alt, at foråret og sommeren rykker tættere på, og det er i bund og grund virkelig rart at tænke på. Jeg kan godt lide at gøre lidt ud af, at årstiderne skifter og jeg har derfor tænkt, at jeg vil fejre, at sommertiden kommer. Den mest oplagte måde at fejre det på er selvfølgelig at byde sommerens spæde start indenfor med en stor buket blomster: En stor søndagsbuket eller en solens-dag-buket, som man også kan kalde det. Og det er særligt oplagt d. 26. marts, men også oplagt om søndagen, fordi det at bringe blomster ind i sit hjem er ligesom at tage en bid af sommerens og solens skønhed med indenfor. Solens lys og varme er jo ligesom med til at få blomsterne til at skyde og vokse op og springe ud i fuldt flor i forskellige former. Den buket, man så har købt, giver måske en lille smule sol fra sig på solens dag, hvis man kigger godt efter. (;

Jeg glæder mig til d. 26. marts nu, bestemt ikke fordi jeg er vild med at miste en time, men fordi jeg glæder mig til, at foråret og sommeren er lidt tættere på. Der er dog lidt tid til endnu, så der er god tid til at tænke over og prøve nogle farver af, der passer til ens søndage som også symboliserer solens dag og solens komme. Man kan vist godt sige, at de fleste farver kan forbindes med sommeren og alle de blomster, der springer ud, men fordi solen er gul, så forestiller jeg mig, at det skal være en buket i gule, orange eller/og lyserøde nuancer. En blomst jeg særlig gerne vil have med i buketten er Craspedia, som er en lille gul rund blomst. Den ligner nemlig en lille sol. Den er med i mange af eblomsters buketter, som også rummer lyserøde og orange nuancer, som passer godt til min forestilling omkring forårets komme og søndags stemning. Hvide blomster er også en idé. Hvide blomster kan fungere som forårs søndagsblomster og passer netop godt ind i den nye årstid, der er på vej, fordi hvid står for det gode, uskyldige, nye og rene. Det passer sammen med, at vinteren er afsluttet, og en ny årstid står for døren. Samtidig passer det også med søndagen som netop er den sidste dag på ugen, og derfor kan det hvide være symbol på, at man gør klar til den næste uge, der starter.

Søndagen rummer også mange andre store og små begivenheder, hvor en buket blomster er en ideel idé. Med marts måned og forårets komme, nærmer diverse konfirmationer og barnedåb sig, som netop oftest afholdes på en søndag. Her må man også sige, at farven hvid er til stede. Dåbskjolen er hvid og konfirmationskjolen er oftest hvid, så hvide roser vil være smukke i den sammenhæng på bordene eller som gave til konfirmanden eller den døbtes forældre. Men selvfølgelig er farverrige blomster også ideelle, som tegn på en sprudlende start på noget nyt.

I april måned er der desuden nogle søndage, som også er helligdage og indgår i en ferie, der oftest bliver forbundet med farverne gul og grøn. Det er selvfølgelig påsken. Palmesøndag og påskedag er en del af påskeferien. Her kunne det være fint at pynte op med nogle smukke blomster rundt omkring i ens hjem. Så bliver der også tid til at nyde dem, hvis man er så heldig at have fri hele ugen.

En anden søndag, der også er en helligdag i løbet af foråret er pinsesøndag. Jeg skrev tidligere at søndag kommer af dies solis, som betyder solens dag, hvilket går ret godt i spænd med pinsen og udtrykket, ”at se pinsesolen danse”, og den danser også hele mandag, hvor de fleste også har fri.

Der er altså mange søndage med gode anledninger til at byde blomsterne indenfor. Til december er der adventssøndag, hvor blomsterne kan være en del af en adventskrans eller være en adventsgave til en, man holder af. Det er der dog ret lang tid til, men budskabet er, at søndagen kan være mange ting. Jeg synes, det er hyggeligt at tænke søndag som en solens dag, hvor man skal slappe af og hygge og være god ved sig selv, og dem der er tæt på en. Tænk over, hvad du godt kan lide ved søndagen og hvilke blomster, der passer ind, om der er en anledning eller ej. Slip foråret og den gode stemning løs ved at gøre det lidt grønnere og farverigt indenfor på din fridag. Søndagsblomsten er en solens-dag-blomst, en hyggelig og smuk buket eller blomst, du kan nyde på din fridag. Blomster, der hylder solen og varmen og det rolige og smukke.