En blomst til din mor på Mors Dag er ikke bare en blomst

En blomst til din mor på Mors Dag er ikke bare en blomst, der har rødder tilbage til, da du var barn..

 

Blomsterne har nemlig rødder et godt stykke tilbage i historien.. Din mor fortjener sikkert blomster hver dag, men snart er det Mors dag, og så kan du give den hele armen for alle de gange, hvor du har tænkt, at din mor faktisk er rimelig sej, og har gjort det ret godt i rollen som mor. Det er allerede søndag d. 14. maj, at mødrene skal fejres. Du har sikkert givet din mor en gave eller blomst før på Mors Dag, eller måske er det første gang i år, at du har tænkt at give din mor en kærlig hilsen. Jeg har faktisk aldrig rigtig tænkt så meget over dagen, udover at jeg ved, at det er en mærkedag, der stammer fra USA. Jeg synes dog, det er vigtigt at vise taknemmelighed og kærlighed overfor dem, man elsker, så derfor er Mors Dag i mine øjne en anledning til netop dette: at vise sin mor, at man elsker hende og er taknemmelig for, at hun har været og er der for en. Men jeg kunne ikke lade være med at tænke på, hvordan Mors Dag egentlig blev til, og hvorfor den er så vigtig.  

Det er nemlig en ret spændende og smuk historie, der ligger bag, end jeg lige troede. Jeg undersøgte det og fandt ud af, at det også har en anden betydning at give sin mor en blomst på Mors Dag, og det måske er større, end man lige regner med…

 

Den første Mors Dag blev afholdt i West Virginia i 1908 for at ære moderens gode arbejde og husgerning i familien, men det var også stifteren Anna Jarvis’ ønske at mindes sin egen mor, som var død nogle år forinden. Og Anna Jarvis’ mor var faktisk ret sej. Hun hed Ann Maria Reeves Jarvis og stiftede en organisation som kom til at hedde, ”Mothers Day Work Clubs.”  Klubben havde blandt andet til formål at forbedre sundhedsmæssige og hygiejniske forhold for mødre. For eksempel blev der samlet ind til erstatningshusmødre, hvis en mor i en familie var syg med tuberkulose. Ann Maria Reeves Jarvis startede også ”Mother’s Friendship Day”, som var en dag, der skulle samle og forene familier og naboer på trods af forskelle og uligheder. Så Anna Jarvis’ mor, som Mors Dag oprindeligt også var en mindedag for, hjalp altså selv andre mødre.  Så historisk set kan man sige, at Mors Dag ikke kun er en hyldest til ens egen mor alene, men en hyldest til alle de mødre, der har kæmpet deres kampe gennem tiden.

 

Siden den dag spredte det sig rundt omkring i USA og videre over Atlanten over til Danmark, hvor det blev særligt kendt i 1929. Det har altså efterhånden været en mærkedag i en del år  herhjemme.

I Danmark bliver Mors Dag som sagt fejret søndag d. 14. maj. Dagen bliver nemlig altid fejret den 2. søndag i maj hvert år, så datoen skifter, men det er altid på en søndag, hvilket gør det muligt at være sammen med sin mor på dagen! Det er dog forskelligt fra land til land, hvornår der er Mors dag, men her i Danmark er dagen lige rundt om hjørnet…

 

Mors Dag blev altså en vigtig dag i USA og spredte sig til andre lande. Grunden til, at dagen kom til Danmark var på grund af en dansker, som havde været soldat i USA. Han havde lagt særligt mærke til denne dag en gang om året, hvor folk fejrede og hyldede deres mødre og andres mødre. Da soldaten vendte hjem til Danmark oprettede han en forening, som lavede velgørende arbejde, hvor der blev samlet ind til enker og mødre, der havde mistet en søn i krigen. Det velgørende arbejde blev senere til pengeindsamling til blandt andre Mødrehjælpen, som også i dag hjælper mødre og familier i Danmark, som har brug for hjælp.  

 

Jeg synes det er en ret fin historie, der knytter sig til Mors Dag, nemlig at baggrunden for dagen handler om at ære mødres arbejde og hjælpe dem, som har brug for lidt ekstra opmærksomhed. Det er en ret smuk baggrund for at bevare og værne om Mors Dag og give sin egen mor en kærlig hilsen med en smuk buket blomster. Og måske er Mors Dag også en dag, hvor du kan sende en blomst til en mor, du kender, som kæmper en sej kamp eller har brug for en stor buket blomster som anerkendelse for at klare skærene hver dag. Du kender sikkert en mor, du gerne vil give en smuk buket: Det kan være din veninde, der lige er blevet mor, og har klaret det mega sejt indtil videre, eller det kan være din faster, som nogle gange har fungeret som reservemor. Det kan også være du skal alliere dig med dine børn og give din kone eller kæreste en stor buket, fordi hun er så god og sej en mor. Og det kan selvfølgelig også være din rigtige mor, som skal have blomster, fordi hun bare er så sej: hun har skiftet din ble hver dag i 3 år af hendes liv, lavet mad til dig, passet og plejet dig, hjulpet med lektier, kysset og krammet dig, når du var eller er ked af det, hun har håndteret dig igennem dine teenageår og alle de døre, som du har smækket med og råben og skrigen over alting, alle madpakkerne og de beskidte flyverdragter, skænderier med dine søskende, gråd og plagerier,    og så videre og så videre og så videre. Der er nok grunde til at give din mor en kæmpe stor buketblomster på Mors Dag.

 

Den officielle Mors Dags-blomst er faktisk nelliken, fordi stifteren af dagen, Anna Jarvis’ mors  yndlingsblomster var nelliker. I buketten ”Emmeline” hos eBlomster er der orange nelliker, hvis du gerne vil være helt traditionel og lade dig inspirere af historien. Buketten ”Eva” er desuden også opkaldt efter den første moder på jorden ifølge kristen tro. Det er en lidt meget symbolsk og en lidt sjov detalje at have med. Til inspiration kan du skrive det på kortet, der bliver sendt med ud til din mor sammen med blomsterne, når du bestiller hos eBlomster.    

Det kan selvfølgelig også være, at din mor har en yndlingsblomst, og så er det selvfølgelig den, du skal gå efter, når du bestiller en blomster. Alligevel tror jeg, at din mor bliver glad for en buket blomster, lige meget hvilken slags det er og med en kærlig hilsen i kortet, så er alt, som det skal være.

Det sjove ved at give blomster til din mor på Mors Dag er også, at selve Mors Dag blev præsenteret til folk med en blomsterudstilling i København tilbage i 1929. Og det er måske heller ikke så underligt at præsentere sådan en dag med blomster…

Blomsterne udfolder sig smukt, når der er en tanke bag, og her er der ikke bare en tanke bag, men en smuk historie bag, som du kan tage med dig på søndag og i årene fremover, når du bestiller blomster til din mor eller en mor, du kender, på Mors Dag.