Efteråret og sæsonens blomster

Hvide roser

Det kan være svært at følge med, når der hele tiden springer nye blomster ud i haven. Hver især af dem har deres egen årstid, hvor de præsenterer sig flottest, så det er med at nyde dem, når de er der. Det er nok også derfor at mange af os har svært ved at nævne en yndlingsblomst, men synes at de hver især er smukke, når de i deres sæson, får lov til at folde sig ud i fuldt flor.

Nu nærmer efteråret sig, som jeg synes er en fantastisk smuk årstid og samtidig årets mest farverige årstid. Lige som man tænker at sommerens frodige natur er ved at være slut, dukker efterårets farver frem. Den byder på varme farver i røde, gule og orange nuancer og ikke mindst løvfald og dansende efterårssol.
Det betyder også køligere temperatur, varm kakao og mere indendørs hygge (og netflix). De kommende indendørs-timer betyder heldigvis ikke at vi behøver at gå glip af de smukke efterårsfarver og blomster i flor. Vi må sørge for at købe smukke blomster til os selv og/eller vores nære. Intet er så skønt, som blomster i smukke efterårsfarver. De er med til at gøre humøret højt, i den kommende tid, som bliver koldere og mørkere. Et glimrende supplement til naturlig d-vitamin.

Efterårets afskårne blomster findes både varme og lyse farver, mulighederne er mange.
Her er et par stykker af ellers de utrolig mange blomster der gør sig godt i efteråret:

Gerbera

Gerbera optræder i flere af vores ynglings buketter og er en meget populær blomst. Gerberaen er heldigvis en blomst der er på markedet hele året og folk elsker denne lille skønhed fordi den er holdbar, smuk og findes i mange pæne farver. Gerberaen er alsidig, da den kan stå både i sin enkelthed helt for sig selv, men den er samtidig rigtig god sammen med andre blomster i buketter.

Roser

Roser er også en blomst der gør sig rigtig godt i efteråret. Den kan fås i et utal af farver og arter. Haveroser er på dette tidspunkt begyndt at blive småt da de hører sommeren til. Jeg har dog hørt at nogle oplever at de blomstrer igen, på grund af det varme vejr den seneste måned. Men sæsonen er slut for haveroser, så det er godt at der findes så mange andre typer. Roser skal have varmt vand, grundet deres træ-agtige stilk, en stilk som er med til at gøre det til en holdbar blomst. Rosen fås som nævnt i et utal af farver og sorter, så det er bare med at komme i gang og finde ud af hvilke du bedst kan lide.

Liljer

Efteråret er også en kanon sæson for liljer. I sommeren har de svært ved den høje temperatur, så det er perfekt for liljerne at graderne falder lidt. På denne årstid holder de sig både længere i knop og længere udsprungne. Liljerne er en fantastisk blomst, faktisk en blomst man kalder ”dronning”, da den er stor, prangende og selvstændig. Jeg elsker personligt liljer både når de er i knop og udsprungne, jeg synes de er utroligt dekorative og så dufter de. Liljer fås i mange farver, men de er ofte set i lyserøde og hvide. Som alle andre blomster findes de også i flere sorter, både grenede og enkle. Man skal dog være opmærksom på at liljernes støv kan farve når de er udsprungne, ligesom de kan være giftige for nogle husdyr.

OBS: Et godt trick kan være at duppe liljestøvet af med tape hvis man er uheldig at få det på tøjet.

Lisianthus

Lisianthus (texasklokker som de også kaldes) er egentlig af mange opfattet som en sommerblomst, grundet deres sommerlige look. Men de er rigtig flotte og store i sensommeren og hen over efteråret, og igen grundet lidt køligere temperaturer, bliver deres holdbarhed længere. Personligt så elsker jeg lisianthus og bruger dem tit, både alene eller sammensat med noget andet. De er rigtig gode til at give et luftigt udtryk, som er noget der er begyndt at blive moderne igen. Man kan også bruge dem i småvaser, da man kan dele alle grene ud til små grene.

Crysanthemum

Crysanthemum er i den grad en blomst man forbinder med efteråret. Den fås i massevis af farver – både som afskårne og planter, på denne årstid. Crysanthemum er gode til at ramme de gyldne og varme efterårsfarver.
I afskårne fås de i forskellige sorter og farver, nogle med et enkelt stort hoved og andre med en masse små hoveder, der kan ligne knapper. De ”storhovedet” Crysanthemum kalder man for ”Deko”, jeg vil mene navnet kommer af, at de er meget dekorative, om så du har en eller ti. Det er dog ikke videnskabeligt underbygget Den ”små-blomsteret” kaldes for ”santini” og er mere anvendelige i buketter. Crysanthemum er kendt for at være en ekstremt holdbar blomst.

Ekstra pynt

Hvis man er kreativt anlagt, er der altid mange muligheder for at pifte blomster og buketter op. Men i efteråret er der mulighed for alle, også mindre kreative kan gå i haven og samle ting som man kan bruge. I takt med efteråret kommer. På denne årstid kan vi begynde at samle grene, kogler og andet i haven som kan bruges som ekstra pynt til buketterne, men også bare til pynt på bordet, pynte fade med lys mm.

Jeg elsker personligt altid at have blomster stående, store som små, få som mange. Det hele fungerer. Der findes ikke noget bedre end at kigge på stearinlys og blomster, når man sidder og drikker sin varme kakao under tæppet. Det er for mig indbegrebet af hygge, efteråret er klart den årstid jeg mest forbinder med netop hygge.

Hos eblomster.dk er der mulighed for at købe blomster i både varme og lyse farver, og så er det heldigt at alle farver kan bruges i efteråret. Det vi kan hjælpe dig med, er at gøre det nemt for netop dig, ved at klikke ind og vælge hvilke blomster du vil lyse din eller en andens efterårsdag op med. Mulighederne er mange og hvad er bedre end at gøre andre glade, og ikke mindst dig selv?